keskiviikko 3. elokuuta 2011

Aksaa, videot

Parit treenit ollaan jo ehditty ottaa tälle viikolle. Maanantaina käytiin Kristan kanssa ottamassa pienehkö treenikerta. Halusin kokeilla uudelleen rataa, joka Fisun kanssa möhlittiin kisoissa ihan täysin kesäkuun lopussa. Meillä oli pienin kenttä käytössä, joten ihan kaikkia esteitä ei saatu mahtumaan, ja mittasuhteetkin oli ehkä vähän sinnepäin. Kaikki oleelliset kohdat saatiin kuitenkin mukaan. Ratapiirrosta ei valitettavasti löydy.

Saatiin onneksi alun keppikulma onnistumaan, mihin kisoissa kaatui koko suoritus. Kisan lentokeinuakaan ei nyt toistettu. Muutenkin F suoriutui radasta oikein mallikkaasti, joten jäi ihan hyvä mieli. Kepeiltä kokeilin myös poispäinkäännöstä, mikä toimi! Täytyisi alkaa muutenkin kasvattaa vaikeustasoa kepeillä, vielä en ole uskaltanut persjättää, valssata lopussa tms. On vain hankalaa, kun Fisun kanssa ei montaa kertaa voi keppejä toistaa treenin aikana ilman vauhdin kärsimistä.

Kisassa olleen mutkaputken tilalle laitettiin pelkkä hyppy, jonka siivekkeen ympäri piti koira pyörittää. Ratkaisin sen jaakotustyyppisellä kuviolla, minkä Fisu tajusi loistavasti! Kumma, että koira vaan osaa jotain juttuja, joita ei edes tiedä opettaneensa sille.

Maisa suoritti radan ihan mallikkaasti, ei ongelmia sen kanssa.

Vähän epäonnisempi treeni oli sitten vuorossa tiistaina ryhmän kanssa. Suunnittelin itse radan, johon tungin kohtia mm. poispäinkäännöksiä, leijeröintiä ja välistävetoja varten. Ei nyt ihan mikään superhieno tullut, mutta mun tarpeisiin oikein sopiva. ;-)

Pari ongelmaa tuli vastaan Maisan kanssa: suoralta putkelta poispäinkäännös toi Maisan suoraan mun jalkoihin. Ei saatu tästä tosi sujuvaa mitenkään, mutta paremmaksi hiottiin kuitenkin. Maisan kontaktit (miljoona huutomerkkiä tähän). EI £#¤&% kun ei vaan jaksa enää. Ei toimi niin ei toimi. A:lla se hyppää sairaan korkealta pois, ja jos käskytän tosi kunnolla, se vain jää liian ylös himmailemaan, eikä meinaa tulla edes kontaktipinnalle asti. Keinu on ihan perseestä. Se jarruttaa tosi aikasin, ja kun keinu vihdoin laskee, se hyppää pois ennen kuin kolahtaa. Ei tästä vaan saa enää parempaa. Mä en jaksa turhaa enää vääntää asian kanssa, josta ollaan tapettu viimeset ties montako vuotta. Puomia ei radalla ollut. Se onkin ainoa, mikä edes jotenkuten sujuu. Mutkaputkesta ulospäin käännös oli myös vaikea saada tiukaksi.

No, muuten Maisa teki ihan kivaa rataa. Positiivinen yllätys oli, että yhden hypyn leijeröinti oli sille ihan piece of nakki, ei mitään ongelmaa tai epäröintiä. :)

Sitten Fisuun...
Ongelmaksi muodostui taas kepit! Ja mä kun luulin, että tämä koira osaa hakea sisään ja pujotella. A:lta suoraan kepeille sisäänmeno tuotti kuitenkin hankaluuksia. Todettiin Kristan kanssa, että syynä saattoi olla se, että palkkasin A:lla, jolloin F hakeutui liikaa mun luo kun jatkettiin. Jätin siis namun pois ja ohjasin vastaisella kädellä kepeille, jolloin saatiin onnistumaan.

Kepeiltä poispäinkäännös ei toiminut erityisen hyvin, tuli pitkä kaarros. Kepeillä myös vauhti rupesi hiipumaan hyvin äkkiä kun jouduttiin toistamaan keppejä pari kertaa mokien takia. Miten helppo olisikaan koira, joka kestäisi toistoja. Ainiin, onhan mulla sellainen: Maisa!

Hassua oli, että ekalla kierroksella hypyn leijeröinti toimi ihan super, ja yhtäkkiä kun toistettiin, koira ei enää irronnutkaan. Tähänkin varmaan vaikutti se, että ensin oli vauhtia ja tsemppiä ja myöhemmin... no, vähemmän. Hyvä kuitenkin nähdä, että toi koira sellaisen osaisi.

Välistävetokin tuotti ongelmia. Fisu ei vain lue mun ohjausta kovin herkästi. Maisalle pienikin kääntö johonkin suuntaan riittää, kun taas Fisu mieluiten menisi sinne, mihin helpoiten pääsee. Tässäkin valitettavasti onnistuminen tuli sitä kautta, että koiran vauhti laski helpommaksi ohjata. Vähän ristiriitaista, että hyvällä vauhdilla tulee mokia ja korjatessa tehdään oikein, mutta huonommalla innolla. Mitä koira tästä oppii?

Keinulle Fisu tuli vähän varovaisemmin kuin yleensä, olikohan syynä kuukauden takainen lentokeinu vai mun tiukempi käskytys..?

Alku sentään meni hyvin ja vauhdikkaasti, poispäinkäännös tuntuu sopivan Fisulle ihan hyvin.

Jos vähän listailtaisiin seuraavia treenitarpeita...

Maisa:
-kontaktit!! (pitäisi todella tehdä jotain tai sitten päättää siirtää koira vain hyppyradoille..)
-keppien loppupää (valssit, persjätöt, edistys, jälkeen jääminen..)
-tiukat käännökset

Fisu:
-kepit (samat kuin Maisan kohdalla)
-kontakteille nopeutta (nyt kun koira osaa tekniikan varmasti, pitäisi alkaa häivyttää varsinaista pysähdystä. alunperinhan tavoite oli pelkka "niiaus": koira tökkää maata ja jatkaa samantien. sitä aletaan tavoitella pikkuhiljaa.)
-monipuolisempia ohjauskuvioita (saksalaiset, jaakotukset, leijeröinnit ym. peruskuvioihin mukaan)
-ei tekisi mieli kirjoittaa tähän vauhti/vire, mutta valitettavasti en vieläkään (koskaan?) voi treenata Fisua niin ettei niitä joutuisi jatkuvasti miettimään. tavoite: koira vauhdikkaammaksi ja vähemmän herkäksi virheille. mutta miten se tehdään?
(voi myös olla, että mennyt juoksu vaikuttaa jo tässä vaiheessa, mutta mene ja tiedä. sen tiedän, että diesel loppuu kesken aina välillä, halusi tai ei.)

Pari videopätkää:
Maisa
Fisu

Ei kommentteja: