tiistai 20. lokakuuta 2009

Fisu paimenessa

Sunnuntaina lähdettiin seiskan jälkeen ajelemaan kohti Rymättylää. Fisu sentään sai nukkua matkan, epäreilua! Kyseessä oli siis paimennuspäivä Koirataidossa, paikalla 7 koiraa. Osallistujista muutama oli käynyt aiemmin lampailla, mutta suurin osa ei, kuten ei mekään. Päivä alkoi teoriapätkällä ja tulevien harjoitusten läpikäymisellä. Nähtiin myös vähän esimerkkiä siitä, mitä osaavampi koira tekee. Ja hienoltahan se näytti, kieltämättä.

Harjoituksia lampaiden kanssa kaikki koirat sai kolme kappaletta erilaisissa aitauksissa. Lampaita oli aina suht sama määrä, n. 7kpl.
Aloitettiin aika isossa aitauksessa, ehkä n. 40mx20m tms. Nuoret lampaat oli aika herkkiä liikkumaan ja ekan koiran kohdalla ne tulivat aitauksen laidan yli vaikka koira oli vasta toisessa päässä aitausta.

Tässä harjoituksessa koira oli (liinassa) apuohjaajan kanssa ja ohjaaja itse kulki lampaiden mukana. Koirat ei päässeet lampaita kovin lähelle eikä F näyttänyt olevan kovin mukana hommassa, lähinnä maisteli herkkuja maasta. Itsellä oli kuitenkin täysi työ pysyä lampaiden kanssa oikeassa suunnassa ja ohjailla niitä. Kyllä Fisu perässä tuli ja kaipa vähän totteli ohjeita, pysähtyikin kun käskin. Tämä harjoitus oli aika lyhyt.

Seuraavaksi mentiin vähän pienempään aitaukseen eri lampaiden kanssa ja nyt sain kuljettaa lampaita itse koiran kanssa aitausta ympäri, koira oli hihnassa. Fisu ei alkuun ollut kovin intona mukana hommassa, joten sain ohjeen itse "vaania" lampaita ja vähän hätistellä niitä. Kun itse olin tehokkaampi ja kiinnostuneempi lampaista, Fisukin kiinnostui niistä paljon enemmän ja pari kertaa ihan intoutui komentamaan niitä ja riekkumaan. Yritihj kehua ja kannustaa sitä mielenkiinnosta lampaita kohtaan, enkä kieltänyt myöskään huudosta tms.

Koiria oli aika erirotuisia ja myös hyvin erityyppisiä lampaiden suhteen. Osa oli aika riehakkaita ja "hyökki" lampaita kohtaan, kun taas Fisu oli Kaisan sanojen mukaan tosi "korrekti" ja hillitympi. Oli ihan mielenkiintoista kuljetella laumaa aitausta ympäri ja kiva oli nähdä, että Fisukin vähän intoutui asiaan, vaikkei se nyt varsinaisesti ehkä ihan paimentamista koiralle ollutkaan.

Viimeinen harjoitus oli sitten pienehkössä pyöröhäkissä ja lammasmäärä taas sama. Koirat oli alkuun aina lyhyessä liinassa, mutta Fisulta se otettiin pois heti alussa, kun ei sille ollut mitään käyttöä. Kuljin yhdessä lampaita ympäri Fisun kanssa, koira aina aidan puolella, välillä vaihdettiin kulkusuuntaa. Fisu oli taas aika viileä lampaita kohtaan, joten sain taas itse tökkiä lampaita eteenpäin ja käskeä niitä liikkumaan. Taas F tehosti omaa toimintaansa kun sai multa toimintamallia.

Multa jäi aika paljon pimentoon, mitä koira yleensäkin teki, kun mun piti yrittää katsoa aina lampaita ja huiskia niitä liikkeelle. Jossain vaiheessa mentiin Kaisan kanssa lampaiden taa/keskelle ja F jäi yksin reunalle. Se taisi kiertää meidät ja lauman pari kertaa ympäri ja jäi sitten haukkumaan paikalleen.

Sen jälkeen F rauhoittui ja kiinnostus eläimiä kohtaan lopahti. Kuulemma välillä koiran tarvitsee hengähtää kun se on ensin ollut niin kovin reipas paimen. ;) Kyykistyin lampaiden viereen ja kutsuin Fisun luo. Se nousi mun selkää vasten ja kurkisteli lampaita mun pään takaa. :D Huvittavaa.

Kohta kokeiltiin vielä kiertää laumaa ympari yhdessä, mutta Fisu ei enää ollut erityisen kiinnostunut lampaista. Ei sitten tehty enempää tällä kertaa.

Päivä oli hirmu mielenkiintoinen ja jäi kovasti kiinnostamaan päästä uudelleenkin kokeilemaan. Kaisan mukaan kerrankin kaikki kurssin koirat osoittivat mielenkiintoa lampaita kohtaan ja kuulemma Fisullakin jotain palasia loksahteli kohdalleen jossain kohtaa. Olisi varmaan ollut hyvä saada videolle harjoituksia, sillä oman koiran toiminta jäi aika lailla pimentoon kun itse oli niin keskittynyt omaan osuuteensa. Mutta mukavaa oli joka tapauksessa. Varmasti jos enemmän kävisi niin voisi oikeasti sanoa jotain siitäkin, olisiko Fisussa potentiaalia hommaan. Kivalta siis tuntui tämäkin laji!

Ei kommentteja: