torstai 16. huhtikuuta 2009

Tokoilua

Eilen käytiin Viikissä tokoilemassa mudiporukalla. Paikalla oli Fisun lisäksi Rimma, Urkki, Muru ja Sulo omistajineen, sekä pari tulevaa mudistia.

Aloitettiin yksittäisillä liikkeillä aina koira kerrallaan ja tehtiin ryhmäpaikallaolo vasta lopuksi. Fisu oli ekana vuorossa ja aloitti seuraamisella. Hyvin oli tytöllä liikkeet muistissa, vaikka viime tokoilusta oli aikaa (lukuunottamata toissapäivän pientä kertausta). Heti alkuun sain taas ohjeen lähteä liikkeelle vähän rauhallisemmin, aina "seuraa"-käskyn jälkeen pitäisi laksea päässä kahteen ja sitten vasta liikkeelle, jotta koira ehtii ottaa kontaktin ja ehtii mukaan lähtöön.

Toinen juttu oli, että pitäisi yrittää treenata siten, että apuohjaaja naksuttaa oikean suorituksen tai itse treenaa esim. peilin edessä, ettei tarvitsisi kulkea vinossa itse katsoen koiran suoritusta. Eli oma asento pitäisi saada suoraksi ja katse koirasta pois. Terhi siis naksutteli ja itse katselin suoraan eteenpäin. Fisun paikka oli kuulemma ihan hyvä ja sivulle se tulee jo hienosti. Otettiin ihan lyhyitä liikkeellelähtöjä ja palkka liikkeestä, eikä istumisesta.

Sitten tehtiin taas imuttamalla vähäisen vasemmalle käännöksiä edelleen itse ihan kumarassa ja tarkoituksena opettaa koiraa kääntämään takapäätä oikein.

Lopuksi otettiin pari luoksetuloa, ihan vauhdikkaita ja palkkaa suoraan liikkeestä, eikä istumista tms. Sitten otettiin vielä erillisenä eteentuloa. Tässäkin Fisu on vähän jäänyt turhaan mun käsiin kiinni, joten kokeiltiin suoraan niin, että F sai palkan mun susta tai lelun leuan alta. Hetki meni, ennen kuin F ymmärsi jutun, aluksi se haki koko ajan mun käsiä ja tuli sivuttain eteen istumaan ym..

Kohta se kuitenkin kekkasi homman nimen ja tuli jo aika hyvin eteen. pitää itse muistaa nojata mieluummin taaksepäin ja tehdä ihan siten, että liikun muutamia askelia taaksepäin ja annan käskyä, koira hakee siis koko ajan oikeaa paikkaa. Ja sitten palkka tosiaan ylhäältä. Tätä täytyy alkaa harjoittelemaan enemmän.

Fisu sai kehuja hyvästä taistelutahdosta, se haki leikki Terhinkin kanssa innoissaan ja oli mun kanssa ihan intona repimiseen kun sai lelun palkaksi. Saatiin vinkkejä, että voisin alkaa sivulletulossakin palkkaamaan välillä lelulla, sellaisena vauhdikkaana liikkeenä. Ensin leikkiä, sitten käsky sivulle ja nopeasti vapautus leikkiin.

Välissä kaikki muut treenasi, ja muut katseli ja otti oppia. Lopuksi otettiin siis paikallaolo, jossa neljä mutiaista. Ensin "tuomari" tuli kopeloimaan koiria. Fisu on normaalisti pysynyt ihan paikallaan, mutta nyt kun tuomari katsoi hampaatkin koirilta, niin F nousi pystyyn ja taisi vähän väistää... Otti kuitenkin käskystä paikan uudestaan.

Paikalla Fisu pysyi oikein tosi hienosti. Kävin välillä palkkaamassa, mutta yhteensä paikallaoloa tuli ehkä n. 2 min. Sitten koirat pääsi vielä vähän leikkimään, erityisesti Urkin kanssa Fisusta oli hirmu hauskaa peuhata.

Jos tästä vaikka yrittäisi innostua taas tokoilemaan enemmän... Saa nähdä.


Tänään tehtiin kevään eka nakkineliö metsään. Hyvin koirat muisti, mistä oli kyse. Syksylähän me jo tehtiin aka paljon näitä ruutuja, ja nyt vähän vielä muistutellaan koiraa, tästä jutusta, mutta avrmaan voisi jossain vaiheessa alkaa vähän lisätä vaikeusastetta. No, katsellaan!

Ei kommentteja: