torstai 2. heinäkuuta 2009

Etanatreeniä...

...eli siis huonolla vireellä hidasta treeniä.

Tottista otettiin kai viime viikolla joku päivä Fisun kanssa taas meidän lähikentällä. Nyt ei paikalla ollut muita, joten häiriötä ei pahemmin ollut. Ilma ei ollut kovin kuuma, mutta oli silti vaikea saada Fisulle oikeaa virettä tekemiseen. Aloitettiin ihan repimisleikillä koiran kuumentamiseksi, mutta ei tuntunut kovasti auttavan. Kun kuitenkin joudun monesta liikkeestä palkkaamaan namuilla, niin vire ei vaan aina tunnu pysyvän yllä.

Seuraamisessa ei olla aikoihin edistytty oikein mihinkään. Tehdään aina samoja juttuja, enkä oikein uskalla vielä(kään) vaatia loppuun perusasentoa, vaan palkkaan yleensä suoraan liikkeestä. Pelkään varmaan, etten pääse sitten palkkaamaan ollenkaan jos perusasento ei loppuun onnistu ja sitten koira ei saa palkkaa siitä hyvästä seuraamisestakaan. Tai yleensä meidän harjoitukset on 5-10m seuraamispätkiä joista palkka suoraan tai sitten ihan muutaman askeleen seuraamisia perusasentoon lopettaen. noissa lyhyissä pätkissä kun se pysähtyminen on jotenkin muka helpompaa. Varmaan itse vain liikun jotenkin eri lailla.

Käännöksiä en oikein osaa ottaa. Tai tehtiin taas vasemmalle ihan vauva-tyyliin imuttaen ja palkkasin aina siitä kun takapuoli kääntyy oikein mukana. Kai mun pitäisi vielä vahvistaa koiran paikkaa sivulla, että se osaisi ottaa sen aina samantien käännyin mä sitten mihin suuntaan tahansa. Fisu on muutes alkanut sivulla ennakoimaan maahanmenoa. Vaikka oltaisiin lähdössä seuraamiseen, niin F saattaa käydä maahan kun olen hetken paikallaan ennen liikkeelle lähtöä. Hmph.

Noh, ihan hyviä pätkiä kuitenkin saatiin, vaikka välillä vire oli huono. En tykkää kun koira ei tee innoissaan, vaan pitää itse tehdä töitä sen eteen, että koiralla pysyy into yllä. Ja Fisu on välillä niin dieseli, ettei auta vaikka kuinka kannustaisin tms. kun vire vaan on huono jos se on. Aika huonot treenit siis, paha maku vain jäi suuhun. fisu lusmuilee ja mä en osaa tehdä asialle mitään. :( No, ehkä joku toinen päivä sujuu vähän paremmin.

Paikallaoloja tehtiin ihan pari lyhkästä. Niitäkin on niin turha ilman häiriötä ottaa, kun ne näin helpoissa olosuhteissa jo sujuu.

Tiistaina käytiin sitten pitkästä aikaa agilitya reenailemassa. Viime kerrasta oli varmaan nelisen viikkoa aikaa. Mentiin sisälle kun ulkona oli niin hiki. Siellä oli vielä edellisen päivän Hau open rataa jälkellä, josta muuttelin meille pienen ratapätkän. Tehtiin harjoituksia, joissa puomi oli keskellä ja siitä jatkettiin milloin mihinkin. Ideana opettaa koiraa jatkamaan kontakteilta, kun aika pitkään ollaan tehty niitä yksittäisinä, jolloin koira ei opi jatkamaan seuraavalle esteelle.

No, hyvin puomi sujui kuitenkin. Hieno pysähdys aina, mutta seuraavat nokkaisut vähän nihkeitä. Pitäisi varmaan alkaa vähentää tätä turhaa nokkimista ja pikkuhiljaa muokata suoritusta kisanomaiseksi. Hyvin F kuitenkin osasi jatkaakin puomilta, ja lähti seuraavalle esteelle aika vauhdilla.

Vähän paremmin Fisulla on jo vauhtia kuin ennen, mutta edelleen mua tuskastuttaa kun tiedän että koira pääsisi vielä miljoonasti kovempaa kun vain haluaisi. En tiedä onko ongelma motivoinnissa, vai eikö se vain ole syttynyt hommaan vielä. Vai eikö se tiedä mitä siltä halutaan? Miksi ei? En koskaan vaadi siltä mitään kovin vaikeita juttuja, koska tiedostan nämä vireongelmat. Höh ja pöh.

Ihan hyviä pätkiä kuitenkin saatiin. Tehtiin mm. hyppy, puomi, putki, takaaleikkaus hypylle, putki ja kolmen hypyn suora -pätkä. Loppusuora meni huomattavasti paremmin kun vein loppuun lelun ja lähetin koiran radan lopussa sinne. Kyllä se ainakin muistaa. En kuitenkaan joudu edes juoksemaan kovin kovaa Fisun kanssa, joten vauhti ei todella päätä huimaa. :(

Sitten tehtiin ihan lyhyitä pätkiä, joissa valssi keskellä. Rimat oli jo 35-40 sentissä, niissä ei mitään ongelmaa.

Lopuksi mentiin pihaan kepeille. Tajusin taas vasta tässä vaiheessa, että kepit pitäisi ehdottomasti tehdä ekana tai ainakin niin, ettei koira olisi jo valmiiksi väsähtänyt, kuten nyt. Ulkona vielä oli aika kuuma, joten huippuvauhtia ei kepeille saatu. Taas 6 keppiä ja 2 verkkoa. Alussa ja lopussa vuoropuolilla tai sitten keskellä molemmin puolin. Ja hyvin sujui. Ainoastaan se oli liian vaikea, kun oli vain 1 verkkopätkä lopussa ja koko alku ilman mitään. Mutta ihan lupaavalta jo näyttää. Pelkään vain että 12 keppiä alkaa pahasti kyllästyttää dieselhirmua jossain vaiheessa.... Mutta toistaiseksi siis vielä kuudella ja tihein palkkauksin.

Myös ulkona olevaa metallirengasta otettiin, ei ongelmaa siinäkään. Matalaa A:ta myös pari toistoa, mutta vauhti oli aika huono. Sitäkin varten siis parempi vire ensi kerralla.

Ihan hauskaa oli treenata taas, mutta jotenkin kyllästyttää kun ei oikein pääse etenemään mihinkään. En tiedä tulisiko sitä vauhtia jos tehtäisiin pelkkää suoraa pätkää, mutta mitä koira siitä oppii? Ja kun ei nytkään tehdä mitään vaikeaa ja silti koira himmailee. Voivoivoi. En osaa motivoida sitä paremmin. Ratapätkiä kun treenataan, palkkana on aina lelu ja repimisestähän Fisu nauttii. En tiedä mistä enää keksisin sille parempaa palkkaa.

En yhtään muista oliko Maisa alkuun myös hitaampi/vähemmän innostunut. Toivon vaan, että vauhti tulee jossain vaiheessa. On sitä tosin nyt jo odotettu.

Onhan Fisu aika rauhallinen koira, mutta se on kuitenkin mudi! :o

3 kommenttia:

Tiia Ahveninen os. Hämäläinen kirjoitti...

Rasmukselle meillä tuli huimasti vauhti vasta 2lk ekan nollan saatua. Nythän menee niin lujaa kuin pääsee. Ruutilla taas sitä on aina löytynyt ja nyt vain kasvanut. Vähän liikaakin. Kyllä sitä varmaan tulee kun Fisu oppii paremmin ja alkaa innostua. Revitys palkka varmaan kiva ja ehkä jotkut 5 esteen pätkät tai ei ainakaan ratoja kerralla, mutta ette te kai sellaista ole edes tehnyt.. Voi olla myös jotkut irtoamis harjoitukset eteenmeno jutut, jotkut hauskat ja helpot treenit. Riippuu varmaan jonkun verran koiran luonteesta, rasmus oli arka ja rauhallinen. Ruuti taas aika energinen ja ei pelännyt oikein ketään. Mutta parempihan se on melkein rauhassa ja oikein kuin nopeasti ja häseltäen.

Noora kirjoitti...

Niin, tottahan toi on, että edetään rauhallisesti ja tehdään sopivan helppoja juttuja, mutta alkaa vain itseä kyllästyttää kun tuntuu ettei edetä mihinkään eikä uskalla kokeilla mitään haastavampia juttuja ettei tapa koiran motivaatiota... :(
Mutta onhan se nuori vielä ja ehtii toivottavasti saada hommaan lisää intoa. Ei kai siinä auta kuin odottaa.
Kiva kuulla, ettei Rasmuskaan alkuun ollut mikään tykki kun nyt kuitenkin painaa niin vauhdilla! =)

Tiia Ahveninen os. Hämäläinen kirjoitti...

Joo Rasmus sai 1lk yliaikaakin aika monta kisaa. :D Voihan sitä välillä haastaviakin. Rasmuksella auttoi virittelyt ennen radalle lähtöä tai kuumensin rintaan läpsimällä tai härnäsin sillein. Tai sitten susta tuntuu se hidas vauhti vain jotenkin Maisaan verrattuna ettei ole motivaatiota. Tai sitten Fisusta ne älyhelpot on tylsiä. :D

Kun juoksut on mennyt kunnolla ohi voitaisiin yhdessä taas treenata agilitya. Jos teidän kentälle vielä saa tulla jäsenen kanssa. :)