torstai 9. kesäkuuta 2011

Hupsan!

Menihän se Fisu sitten maahan. Ja osasi vähän muutakin!

Eilen tosiaan aloitettiin meidän tokokisaura Vantaalla iltakokeessa. Kisapaikkana oli Korson hiekkakenttä, joka oli tilava ja varjoisa. Vieressä oli koriskenttä, jossa oli äänekkäät treenit menossa, mutta ainakaan Fisua ei tämä kiinnostanut, enkä huomannut, että muutkaan koirat olisivat ottaneet siitä häiriötä. Hyvät olosuhteet siis.

Koiria oli ALO-luokassa muistaakseni 19 kappaletta, Fisun vuoro oli tokavikana. Meidän luokan (alo-koirat oli jaettu neljään osaan) arvioitu aloitusaika oli klo 20.30, mikä oli päivän kuumuuden huomioiden loistava aika. Mentiin reilusti, yli tunnin, etukäteen paikalle ja huomattiin, että aikataulu oli hyvin paljon edellä. Olin ajatellut, että koirien pissatuksen jälkeen (Maisa motivaattorina mukana) ehtisin laittaa Fisun autoon odottelemaan ja puuhailla Maisan kanssa välillä. Edellinen luokka oli kuitenkin jo lopettelemassa, joten pissatuksen jälkeen Maisa sai mennä autoon ja me Fisun kanssa kehän laidalle odottamaan.

Katsomossa ja reunanurmikoilla pyöri ampiaisia ja kärpäsiä, joita Fisu jo silmäili pahasti, joten en uskaltanut jättää sitä mihinkään yksin. Odottelin siis sen kanssa yhdessä kehän ulkopuolella. Ennen luoksepäästävyyttä ja paikallaoloa en tehnyt Fisun kanssa oikeastaan mitään, ajattelin, että virittely tms. ennen niitä on turhaa. Vähäsen jännittiv, mutta ihan hyvä fiilis oli. :)

Juoksutarkastus sujui hyvin, vähän F ihmetteli, mikä juttu se on. Päästiin kuuden koiran rivin keskivaiheille, vieressä poro ja groe. Luoksepäästävyydessä Fisu istui paikallaan kuin tatti, eikä paljoa huomannutkaan tuomaria. Siitä 10, kuten muillekin koirille. Fisu taisi jo ehtiä tylsistyä istuskeluun ja tuijotteli vain eteenpäin mun vieressä. Kun paikallaoloa aloiteltiin, en uskaltanut oikein enää käskyttää sitä tai mitään, mutta vähän mietin, kuunteleeko se maahan-käskyn jos vain katselee omia juttujaan. :D Ja eihän se ekalla kuullutkaan. Tokalla käskyllä meni kuitenkin maahan. Aika vinoon se jäi, kuten yleensäkin.

Jätettiin koirat ja käveltiin mun mielestä aika kauas. Kamala, kun jännitti. Viereinen poro nousi seisomaan jossain vaiheessa, ja ohjaaja sai hakea sen pois. Samoin parin koiran päässä pieni heeleri nousi. Fisu katseli välillä ympärilleen ja takaviistoonkin, jossa kulki ihmisiä, mutta pysyi tosi nätisti. Ei ollut rauhaton kuitenkaan. Aika äkkiä se 2 min kuitenkin meni ja palattiin koirien luo. F nousi hienosti ekalla käskyllä sivulle. Tästä siis 8. Tuomari ei rokottanut vinoudesta mitään.

Sitten päästiin odottelemaan omaa vuoroa kehän ulkopuolelle. Meitä ennen oli kolme koiraa. Kertasin Fisun kanssa odotellessa vielä maahanmenoa, luoksetuloa kahden metrin matkalla ja seisomaan pysähtymistä. Viimeiseksi otin vielä maahanmenoja, yllättäen.. :P Pari kertaa meni vasta tokalla käskyllä, mutta lopulta teki jo paremmin. En ottanut maahanmenoja liikkeenä seuraamisen yhteydessä, vaan ihan yksittäisinä siellä täällä. Lopun aikaa vain oltiin möllötettiin.

Kun meitä edeltävä koira oli hypyllä, vaihdoin Fisulle tokovermeet (panta ja hihna) ja kerroin, että nyt lähdetään hommiin. Se oli ihan innokkaana, haukahtikin pari kertaa. Ennen omaa vuoroa oli jotenkin tosi hyvä ja varma olo. Luotin siihen, että Fisu kyllä osaa. Ja niinhän se osasikin. =)

Tuomari ja liikkuri oli oikein mukavia ja avuliaita ja muutenkin mun mielestä oli paljon paljon rennompaa ja vapaampaa kuin olin olettanut tokokokeessa olevan.

Seuraaminen sujui tosi nätisti. F pysyi hienosti kohdillaan ja kääntyi mun mielestä tiiviisti. Pysähdyksissä jäi ehkä aavistuksen eteen. Hihnaseuruusta saatiin 9, koska vasempaan käännöksissä hihna kiristyi. En itse edes huomannut, joten hyvä kun tuli näin ilmi. Vapaana seuraaminen meni vielä paremmin, käännökset hyviä ja F kuunteli tosi hyvin. Kontakti pysyi koko ajan. Yksi perusasento jäi aika eteen. Siitä 9,5.

Liikkeestä maahan onnistui! Vähän taisin hidastaa vauhtia käskyn kohdalla ja vilkaisin alaspäin sen verran, että näin menikö maahan. Näistä ei kuitenkaan mennyt pisteitä, joten täysi kymppi! Sain palautetta, että mun käsky oli sen verran pitkä, että pitää kiinnittää huomiota, ettei mene tuplakäskyksi.

Luoksetulossa Fisu yllätti täysin. Hirmuinen vauhti ei tullut yllätyksenä, mutta siihen, että F tuli lähes täydellisesti sivulle, en ollut varautunut! Loistavaa! :D Vähän vinoon tuli, joten 9,5.

Liikkeestä seis toimi yhtä hyvin kuin yleensäkin. Kun annoin käskyn, en nähnyt mitä koira tekee. Jostain syystä luulin tuomarin ilmeen takia, että se oli istunut. Oli iloinen yllätys, kun käännyin ja näin, että koira seisoo paikallaan! Pari askelta se otti ennen pysähdystä, joten arvosana 9. Olin tyytyväinen!

Hypyn kohdalla F ei ottanut kontaktia sivulla ollessaan, ja odotin siksi hetken ennen kuin annoin käskyn. Käskystä se lähti heti hypylle, mutta päätti viime hetkellä olla hyppäämättä. Toisella käskyllä hyppäsi ja jäi nätisti taa seisomaan. Kun tulin sen viereen, sen jalan alla oli justiin pahasti hypyn metallijalka, mutta sai se istuuduttua kuitenkin. Tästä siis 8.

Kokonaisvaikutuksesta saatiin 9. Tuomari kehui, että yhteistyö oli iloista. :) Saatiin muutenkin tosi hyvin palautetta aina liikkeiden välissä ja tunnelma oli tosi miellyttävä. Eihän tää mitään vakavaa ollutkaan.

Kokonaisuudessaan rivi näytti siis tältä:

Luoksepäästävyys 10
Paikalla makaaminen 8
Seuraaminen kytkettynä 9
Seuraaminen taluttimetta 9,5
Liikkeestä maahan 10
Luoksetulo 9,5
Liikkeestä seis 9
Estehyppy 8
Kokonaisvaikutus 9

Yhteensä siis 181,5 pistettä, ALO1, KP ja sija 2./19. !
Tuomarina oli Riikka Pulliainen.

Tosi kiva kokemus ja varmasti lähdetään toistekin. Ihmettelen yhä, miten paljon Fisu osaa, vaikka toisaalta, eihän se mikään yllätys ole, että mulla on kamalan pätevä koira! :D Mutta että siitä on ihan tokokoiraksikin! Hauskaa!
Seuraava tavoite: TK1. ;-)

Ei kommentteja: