tiistai 21. syyskuuta 2010

Tottelevainen Kala

Fisu on tokoillut ahkerasti lähiaikoina. Olen ihan ihmeissäni omasta innostuksestani, ei tän pitänyt olla mun laji. :-D Mutta kun koirakin on tykästynyt, niin pitäähän sen olla kivaa...

Treffattiin sunnuntaina Tanja ja Luja tokon merkeissä. Otettiin ensin paikallaolo yhdessä. Tanja vapautti Lujan ensin Fisun vierestä, mutta F pysyi silti hyvin.

Reenailtiin vuorotellen, toinen toimi silminä. Fisu otti alkuun seuruupätkää, käännökset tuntui hyviltä, eikä muutenkaan ollut suurempaa ongelmaa. Oli tarkoitus ottaa liikkeestä maahan, mutta koira ei ollut ihan samaa mieltä. Ei vaan mitenkään maannut! Hitto! Juuri kun ollaan harjoiteltu tätä suht paljon ja kuvittelin, että se jo toimii. No, palautus maan päälle... Piti ottaa vahva käsiapu mukaan, jotta sain Fisun maahan. Onpa hankalaa. :o

Otettiin myöhemmin liikkeestä seis, tässä tarvitaan vielä käsimerkki mukaan, mutta tässäkin toinen (vai ainoa?) ajatteleva pää oli hyödyksi. Mä kun olen antanut käsimerkin oikealla kädellä, jolloin koko vartalo kääntyy koiraa kohti, mutta Tanjsa oli onneksi mukana. Tästä lähtien käsimerkki tulee siis vasemmalla kädellä, sekin kun riittää. Ja sitä ruvetaan nopeasti häivyttämään. Ihan ok pysähdyksiä avulla, pari askelta ehti aina ottaa kuitenkin ennen stoppia.

Jossain vaiheessa Tanja sai toimia meille tuomarina ja kopeloi Fisua mun sivulla. Fisua ei haitannut.

Kertailtiin pari luoksetuloa. Ensin pari toistoa sivulle, sitten lopuksi suorapalkalla. Sanon "tule"-käskyn jälkeen vielä muistutukseksi "sivu". Ollaan siis toistaiseksi unohdettu eteentulo ja F tulee suoraan sivulle. Ja pätevästi tuleekin. :) Sekä vauhdilla! Vauhtia on tullut mun mielestä paljon lisää sen jälkeen kun lopetettiin toimimattoman eteentulon hinkkaus. Mietitään niitä pk-juttuja vähän myöhemmin.

Fisu sai myös näyttää (vähäisen) osaamisensa uuden noutokapulan kanssa. Ollaan vasta harjoiteltu ihan alkua, F nappaa hampailla kiinni kapulasta, ei muuta. Tanja näytti Lujan noutoa ja sain mietittäväksi pari eri opetustekniikkaa.

Lopuksi otettiin hyppyä ekaa kertaa. F sai hypätä namualustan luo. Mietin, jos kokeilisi jatkossa kosketusalustaa hypyn taa.

Ihan hyvä treeni kaikenkaikkiaan. Kyllä se Fisu jo aika paljon osaa. =) Oli myös hauska nähdä Luja-miehen tokoa, pentu osaa jo ihan kamalasti! Treenin jälkeen nuoriso pääsi vähän riehumaan, Fisusta oli ihanaa räyhätä Lujalle. <3


Tänään tiistaina oli taas vuorossa Fisun tokokurssin kerta. Ilma oli ihan hirveä, satoi kaatamalla koko päivän. Siihen nähden treeni sujui tosi mallikkaasti! Fisua ei sade tuntunut haittaavan, se näytti osaamistaan ihan normaaliin malliin. Mm. pitkähkö paikallaolo oli sille ihan "piece of nakki", vaikka itse kävin piilossa välillä ja viereinen koira oli vähän levoton. Pätevä kalanen!

Seuraavaksi kaikki sai näyttää vapaavalintaisen jäävän liikkeensä, me valittiin se ongelmia tuottanut maahanmeno. Hajoiteltiin useat kerrat, mutta tietty heti kun kouluttaja oli katsomassa, Fisu istui. Jes. :D Ja me kun ei olla treenattu istumista aikoihin... No, seuraavat kerrat sujui tosi hienosti, F tipahti ihan samantien märkään maahan käskyn saatuaan. Oikein mallikasta. Sain neuvoksi ottaa vielä myös käsiavulla ja ihan suoralla palkalla liikkeen vahvistamiseksi. Ettei aina turhaan ota kunnon seuruusta, kun seuraus itsessään toimii. Siitä saatiin erikseen kehuja. :-)

Sain myös vinkkejä samaiseen ongelmaan, jonka kanssa ollaan pitkään painittu, nimittäin sivulle vinoon makuuseen. F tuntuu aina kääntyvän aavistuksen mua kohti mennessään sivulla makaamaan. Se on niin pitkä ja tahtoo niin vahvasti katsoa mua silmiin, että kääntää helposti etupään vinoon mua kohtaan. Tähän tuntui auttavan, jos otan pienen askeleen eteenpäin ja koira jää vähän taemmas. Kuitenkaan sen perusasento ei ole kuulemma liian edessä. Pitää myös lisää vahvistaa suoraan maahanmenoa käviavulla ja tehdäkin päinvastoin, että laittaa koiran maahan ja siirtyy vasta sitten itse viereen seisomaan, jotta koiralle jää mielikuva itsestään makaamassa suorassa. Ainakin toivottavasti näin. Varmaan pikaisin apu tähän on se hienoinen askel eteenpäin, mutta täytyy keskittyä oikean asennon treenaamiseen kuitenkin.

Lopuksi otettiin ruudun alkeita. Fisun kanssa ollaan harjoiteltu kosketusalustan päälle seisomaan menemistä, jota tässä sitten hyödynnetään. Agilityssähän F on aina "nokkinut" alustaa, joten vähän aikaa meni keksiä, että nyt seistäänkin sen päällä. Hyvin kuitenkin sujuu jo.

Hyvä treeni jälleen, koira oli osaava ja innokas. :) Seuraavalla kerralla tutkaillaan taas kapulaa ja toivottavasti saadaan hyppytreeniä.

Ei kommentteja: