tiistai 6. marraskuuta 2012

Lampai

Eilen käytiin iltavisiitillä Somerolla. Lähdettiin yhdessä Johannan porukan kanssa, en kyllä olisi yksin jaksanut sinne lähteäkään pimeässä ajamaan. Meitä oli kolme aikuista, yksi vauva ja kolme mudia yhdessä autossa, joten kaikki tila tuli hyötykäyttöön! =) Lähtiessä vähän pohdittiin, että onko järkeä lähteä ajamaan yhteensä kolme tuntia, kun Somerolla ollaan ehkä tunti-pari, mutta oli se sen arvoista. Ja ajomatkatkin kului nopeasti jutellessa.

Oltiin ekaa kertaa sisällä maneesissa. Olikin  ihan huippua päästä valoisaan ja ennen kaikkea kuivaan sisätilaan paimentamaan, kun oltiin varauduttu olemaan taas ihan yltä päältä kurassa kotiinlähtiessä. Vähän mietimme etukäteen, että ovatko lampaat kovin erilaisessa mielentilassa sisällä kuin ulkolaitumella, missä niillä on kuitenkin tunne tilasta ja "pakomahdollisuudesta" tarpeen tullen. Lampaat vaikuttivat kuitenkin ihan tyytyväisiltä oloonsa, tai siis eivät tuntuneet sen stressatummilta kuin muulloinkaan paimentelussa.

Viime paimennuskerrasta Fisun kanssa ei ollut nyt niin pitkää aikaa, viimeksi taisimme käydä syyskuun puolella. Otettiin kaksi treeniä lampailla. Ekalla kerralla en tajunnut ottaa sauvaa mukaan, joten F pääsi usein kiertämään mun selän takaa lauman ympäri. Se kuitenkin lähti aina tosi liukkaasti lauman taa, kun lähetin sen pois mun luota. F oli melko rauhallinen, mutta teki kuitenkin hyvin hommia. Kuljetimme laumaa edestakaisin sisällä ja F tuli hyvin lauman takana. Toinen harjoitus samaan malliin, mutta nyt sauvan kanssa. Sauva auttoi tosi paljon ja Fisu luki sitä tosi hyvin. Sauvan avulla sain helposti estettyä Fisun yritykset tulla liikaa mun luo, mikä oli hyvä. Ei sitä kuitenkaan ahditanut olla lauman takana, vaan hyvin se siellä kulki lampaiden lähellä. Aina välillä se haukahti muutaman kerran, mutta tosi hiljainen se oli (toisin kuin muu mudiporukka! :-D).

Tuntui, että Fisu oli taas ihan tosi taitava! Aina välillä pysäytin Fisun lauman taa, menin lauman läpi sen luo ja lähetin sen kiertämään lauman taa. Se teki töitä hienosti ja lähti aina iloisena hommiin. Tuijan mukaan se pysyi tasapainopisteessä hyvin ja luki sauvaa ja mun ohjeistusta hyvin. Sauva ei kuitenkaan jännittänyt sitä millään lailla. Voi että kun oli taas kivaa! :) Fisulla on ihanan rauhallinen ote tähän hommaan. Se ei hötkyile tai riehu lampiaden kanssa, mutta se kuitenkin tekee töitä kun pyydän siltä jotain. Tuntuu, että se osaa joka kerta enemmän, vaikkei niin usein ollakaan päästy harjoittelemaan. Ihana paimen-Kisu! <3 p="p">
Hitsin hitsi, kun Somero ei ole lähempänä Helsinkiä! Olisi niiiin kiva jatkaa tätäkin harrastusta aktiivisemmin, mutta käytännön toteutus on niin hankalaa.... No, ei kai auta muu kuin pitää tämä sellaisena pari kertaa kesässä(/syksyssä) -harrastuksena, harmi kyllä. :(

Tässä kuva edelliskerralta Somerolla, kuvaajana Satu Valo.


Videoita ilmestyy joskus tulaveisuudessa kun saan itse pätkät käsiini.

Ei kommentteja: